DANI FRANCUSKOG JEZIKA I KULTURE

DANI FRANCUSKOG JEZIKA I KULTURE

SKUPOVI

SKUPOVI

Nedostaje tekst..

PREDAVANJA

PREDAVANJA

Nedostaje tekst..

KONCERTI

KONCERTI

Nedostaje tekst..

DANI FRANCUSKOG JEZIKA I KULTURE

OŽUJAK - MJESEC FRANKOFONIJE

Ožujak je Mjesec Frankofonije u Republici Hrvatskoj. Vrijeme je to kad se predstavljaju različiti oblici kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, ali i drugih vidova društvenog djelovanja u zemljama koje govore ili njeguju francuski jezik i francusku kulturu. I ove godine brojna su događanja koja organiziraju institucije i udruge diljem Hrvatske u suradnji s veleposlanstvima zemalja članica te značajne političke organizacije (više : www. ambafrance-hr.org)..

Predavanje koje tom prigodom najavljuje Prokultura - Split bavi se funkcioniranjem kulturnih politika u Francuskoj, zemlji koja danas bilježi više od pedeset godina uspješnog postojanja i organiziranog rada Ministarstva kulture i komunikacija pod čijim se vodstvom već desetljećima uredno odvijaju javne politike kulture stavljajući naglasak na očuvanje, afirmaciju i razvoj vlastitog jezika i kulture. U tom kontekstu proces decentralizacije praćen je i primjenjivan u dogovoru brojnih stručnih i znanstvenih institucija te time predstavlja iskustvo koje Hrvatskoj može biti od iznimne važnosti.

Prokultura- Split ima za cilj istaknuti kulturu kao temelj svekolikog razvoja, posebno njenu ulogu u odgoju i obrazovanju. Područje rada i interesa je upoznavanje i istraživanje različitih jezika, kultura i kulturnih politika te pružanje podrške obrazovanju i afirmaciji mladih istraživača i talenata. Projekti na kojima surađuje s brojnim domaćim i inozemnim institucijama afirmiraju i populariziraju baštinu i umjetnost, ukazujući na njihov značaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Prokultura je jedini hrvatski član Međunarodne mreže za obrazovanje kadrova u kulturi ENCATC. Utemeljiteljica i predsjednica Prokulture-Opservatorija kulturnih politika- Split je dr.sc. Nansi Ivanišević.

Klub Prijatelja šansone djeluje u okviru Udruge okupljajući izvođače i poklonike pjesme prepoznatljive po ljepoti teksta i interpretacije. Od prve Večeri francuske šansone 1993. godine u Splitu do danas, brojni od njih sudjelovali su na natjecanjima i koncertima u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama, zasluživši prestižne nagrade i priznanja. Među imenima mladih umjetnika, vrsnih stručnjaka u različitim profesijama, dobitnika stipendija Francuskog veleposlanstva u RH, koji pjevaju na desetak europskih jezika, svakako treba istaknuti Anu Opačak, Kristinu Nuić Prka, Roberta Martinova, Anu Ratković, Ivanu Peričić i druge, pobjednike Večeri francuske šansone i međunarodnih natjecanja na kojima su sudjelovali kao predstavnici Hrvatske. Uz velikane francuske šansone, ishodištu zajedničkog rada, u njihovoj obradi predstavljeni su Arsen Dedić, Terza Kesovija, Ibrica Jusić, Gibonni, Ivica Percl, Vice Vukov, Tedi Spalto, koji su ujedno bili i gosti koncerata Prokulture-Split.

Uz Caroline Personne kao profesoricu interpretacije već nekoliko godina prevažnu mentorsku ulogu ima diva hrvatske glazbene scene Doris Dragović. Glazbena pratnja, aranžmani, savjeti u Klubu Prijatelja šansone, sve je u jedinstvenim rukama prof. Jurice Karuze. Prijatelji šansone uživaju potporu Hrvatskog društva skladatelja i uvaženih imena i organizacija hrvatske kulturne i medijske scene..PRIJAVE - IDEJE, PROJEKTNE AKTIVNOSTI, MANIFESTACIJE, SKUPOVI...

OBRAZAC ZA PRIJAVU

Zahvaljujemo se!
Ubrzo ćemo Vas kontaktirati.

TOP