KUĆA JEZIKA I KULTURE U OMIŠU - Galerija Onaion

LIKOVNA RADIONICA

Grupe će biti formirane u skladu s vašim iskazanim interesom i našim mogućnostima.

RADIONICA FOTOGRAFIJE

Grupe će biti formirane u skladu s vašim iskazanim interesom i našim mogućnostima.

RADIONICA GLAZBENE INTERPRETACIJE

Grupe će biti formirane u skladu s vašim iskazanim interesom i našim mogućnostima - uz sudjelovanje učitelja interpretacije i eminentnih glazbenih izvođača.

RADIONICE UČENJA STRANIH JEZIKA

radionice učenja jezika za odrasle i djecu: francuskog, španjolskog, ruskog, talijanskog, njemačkog, engleskog, ali i hrvatskog.

GDJE SE NALAZIMO

GALERIJA ONAION

GALERIJA ONAION

Kuća jezika i kulture je jedan od projekata koji proizlazi iz Udruge Prokultura - opservatorij kulturnih politika, kojim Udruga širi svoje djelovanje na Omiš. Cilj projekta je istraživanje učinka kulture i obrazovanja u razvoju grada Omiša i općina u njegovu okruženju.

IZLOŽBENI PROSTOR

IZLOŽBENI PROSTOR

Projekt podrazumijeva radionice upoznavanja jezika i kulture uz popratne izložbe, koncerte i predavanja, te radionice strateškog planiranja i funkcioniranja kulturnih i obrazovnih politika.

RADIONICE

RADIONICE

Konkretnije, projekt podrazumijeva radionice učenja stranih jezika za djecu i odrasle, likovne radionice, glazbene radionice, radionice fotografije, postavljanje izložbi, organiziranje klasičnih i modernih koncerata, itd. Projekt se odnosi na sve generacije lokalne zajednice i šire te obuhvaća kulturni, turistički i obrazovni aspekt razvoja lokalne zajednice.

Zadovoljstvo nam je objaviti početak rada još jednog kulturnog središta u Omišu, Kuće jezika i kulture u prostoru Galerije Onaion, Trg Stjepana Radića 5!

Riječ je o projektu Prokulture - Opservatorija kulturnih politika, organizacije civilnog društva koja istražuje područja javnih politika, osobito kulture i obrazovanja u kontekstu lokalnog razvitka, djelujući od 1993. godine na području RH i inozemstvu. Uz ostvarenje brojnih projekta s hrvatskim i inozemnim partnerima, osobito francuskim, Prokultura ističe poznavanje jezika kao temelj kulture i identiteta, nužnu pretpostavku za samospoznaju te učenje o "drugome".

Zainteresiranim sugrađanima i gostima svih uzrasta bit će ponuđene raznovrsne radionice s ciljem širenja i stjecanja znanja, popularizacije kulture i podizanja razine kulture življenja u našem gradu, te vam tako nudimo mogućnost iskazivanja interesa za:

 • radionice učenja jezika za odrasle i djecu: francuskog, španjolskog, ruskog, talijanskog, njemačkog, engleskog, ali i hrvatskog - uz sudjelovanje učitelja interpretacije i eminentnih glazbenih izvođača odnosno drugih vidova umjetnosti i baštine (video, film, kazalište, tradicijska kultura, prirodna baština, fotografija, likovna umjetnost, gastronomija...)
 • Radionica fotografije
 • Radionica glazbene interpretacije
 • Likovna radionica

Grupe će biti formirane u skladu s vašim iskazanim interesom i našim mogućnostima.

NOVOSTI

Koncert učenika OGŠ Lovro pl. Matačić, Omiš

15.11.2019. u Kući jezika i kulture održan je koncert učenika OGŠ Lovro pl. Matačić iz Omiša, koji su interpretirali djela poznatih francuskih skladatelja, na različitim glazbenim instrumentima. Publika je uživala u izvedbama mladih umjetnika koji su svojom interpretacijom dočarali umjetnost velikana francuskog glazbenog stvaralaštva poput Dyensa, Couperina, Rameaua, Satiea i drugih.


Kviz znanja francuskog jezika i kulture te projekcija filma Le coeur en Braille

14.11.2019. učenici 6., 7. i 8. razreda OŠ Josip Pupačić u Omišu koji uče francuski jezik obilježili su Dane francuskog jezika i kulture. Najprije su se nadmetali u poznavanju francuskog jezika, gramatike, kulture i civilizacije u digitalnom kvizu znanja Kahoot kojeg su igrali u miješanim grupama a koji je bio organiziran u Kući jezika i kulture. Tijekom kviza bilo je vrlo napeto i vodstvo se izmjenjivalo a najbolji rezultat ostvarila je grupa "Je m'appelle" koju su sačinjavali Matija Natali Bogdanović (6.d), Noa Munitić (7.e) i Lucija Kosor (8.b). Potom su učenici posjetili Art kinoteku Ilirskog sjemeništa u Omišu gdje su imali projekciju francuskog filma "Le coeur en Braille", koji ih se jako dojmio te ga preporučuju svima da ga pogledaju. Neobična priča o prijateljstvu, ljubavi i predanosti u kojoj se isprepliću osjećaji tuge i sreće. A kako su doživjeli film pokazali su šestaši na radionici posvećenoj filmu, u kojoj su izrazili osjećaje koje je film u njima pobudio, ali su se osvrnuli i na jezičnu komponentu filma, te su izdvojili riječi koje su u filmu prepoznali i nove koje su u filmu naučili!


Klub ljubitelja knjige

Knjigom "Judita" našeg književnog velikana Mire Gavrana zaključili smo zimsko - proljetna druženja Kluba ljubitelja knjige, koja su se održavala u Kući jezika i kulture u Omišu. Zahvaljujemo svim našim prijateljima i knjigoljupcima na divnim druženjima uz lijepu književnu riječ te najavljujemo ponovne susrete sredinom rujna.

U toplim ljetnim noćima razmislite o nekoliko novijih naslova poput "Mala pariška knjižara" Nine George ili divnu knjigu Irine Neumovske "Francuska sonata" a bit će tu još dobrog štiva.
Hommage Charles Aznavouru - Ana Opačak i Prijatelji šansone

Povodom obilježavanja Dana Europe i Dana grada Omiša, Prokultura - Opservatorij kulturnih politika Split i Kuća jezika i kulture organizirala je koncert "Hommage Charles Aznavouru - Ana Opačak i Prijatelji šansone" u Ilirskom sjemeništu u Omišu 9.05.2019. Koncert se održao povodom obilježavanja Dana Europe a u sklopu obilježavanja dana grada Omiša.

Nastupili su: Ana Opačak, Kristina Nuić Prka i Joško Tranfić

Glasovirska pratnja: Jurica Karuza

Fotografije: Dušan Mitić

Suorganizatori: "Kuća jezika i kulture" i "Centar za kulturu Omiš"
KLUB LJUBITELJA KNJIGE

25.04. u 19.00 sati u Kući jezika i kulture u Omišu održao se još jedan susret ljubitelja knjige. Djelo čije smo impresije podijelili je "Žena tužnih očiju" Latice Ivanišević. Ljepota ovog druženja je bio izravan kontakt s ovom divnom umjetnicom (putem Skypa), prepun emocija kako umjetnice tako i članica Kluba. Zaista, prekrasna večer!
Novo druženje zakazujemo za konac svibnja uz dojmove o knjizi „Judita“ našeg velikog književnika Mire Gavrana koji priča priču poznatu iz Biblije i istoimenog epa Marka Marulića o udovici koja spašava svoj narod.
Hommage Anti Kaštelančiću

Povodom 15. travnja 2019. kada se navršava 30 godina od kad nas je napustio veliki umjetnik, slikar, grafičar, scenograf i likovni pedagog Kuća jezika i kulture - Galerija Onaion, sjedište Prokulture u Omišu organizirala je hommage ovom velikanu kista, po brojnim poznavateljima najautentičnijem slikaru Dalmacije, prepoznatljivom po svojim jedinstvenim brodicama i jedarima, naslikanim snažnim i izražajnim koloritom.
Ante Kaštelančić (1911. - 1989.) počeo je učiti slikarstvo kod Emanuela Vidovića u Splitu. Nastavio je svoje umjetničko obrazovanje u Minhenu, Zagrebu, Parizu, Pragu te na studijskim putovanjima diljem Europe. Izradio je veći broj zidnih slika i dekoracija za interijere na brodovima. Osim slikarstva bavio se i kazališnom scenografijom. Utjecao je na suvremeni likovni odgoj djece i omladine, osnovao Centar za likovni odgoj u Splitu, bio je profesor crtanja u gimnaziji „V. Nazor“, a osnovao je i večernju školu za primijenjene umjetnosti na kojoj je aktivno djelovao.
Također je osnovao i Katedru za likovne umjetnosti u sklopu Pedagoške akademije u Splitu na kojoj je bio redovni profesor.
Dobitnik je više nagrada za slikarstvo, grafiku i pedagoški rad. Djela mu se nalaze u brojnim domaćim i inozemnim galerijama i muzejima te privatnim zbirkama. Većina djela čuva se u zbirci obitelji Kaštelančić u Podstrani. Ante Kaštelančić umro je u Splitu 15. travnja 1989. godine.
KLUB LJUBITELJA KNJIGE - Julijana Matanović: "Samo majka i kći"

28.03.2019. u Kući jezika i kulture se održao prvi susret Kluba ljubitelja knjige, pod vodstvom gospođe Esme Čečuk Jeličić. Djelo o kojem smo impresije podijelili je “Samo majka i kći” Julijane Matanović.


Koncert učenika OGŠ Lovro pl. Matačić iz Omiša

18.3.2019. u Kući jezika i kulture održao se koncert učenika OGŠ Lovro pl. Matačić iz Omiša koji su izvodili djela frankofonih skladatelja, a u sklopu obilježavanja Dana frankofonije. Uživali smo u koncertu učenika:

 • Josipa Bakota – oboa
 • Lino Tičinović – klarinet
 • Luka Grabovac – klarinet
 • Karlo Bulić – harmonika
 • Nina Jurčić – klavir
 • Tihana Beović – flauta
 • Tomica Nazor – saksofon
 • Roko Tomas – gitara
 • Anea Bellotti – violina
 • Ivana Lozančić, prof. – flauta
 • Dalija Šaban, prof. – klavir
 • Antonija Ivanišević, prof. – klavir

U Kući jezika i kulture je 14. veljače 2019. godine održana večer posvećena dragom prijatelju i velikom umjetniku Jakši Fiamengu.

Rođeni Komižanin, poeziju i druge tekstove objavljuje u časopisima od 1965. godine, a bio je urednik časopisa Vidik, urednik Biblioteke suvremenih pisca itd. U srpnju 1993. godine ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo. Objavio je petnaestak knjiga pjesama, a sudjelovao je i u stvaranju niza pjesničko-likovnih mapa. Od kraja '70-ih godina njegova poezija počinje se uglazbljivati i Jakša Fiamengo postaje nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu, za što je dobio pedesetak nagrada.

Pjesnik, književnik, novinar, akademik, ali prije svega umjetnik vezan za more i život uz njega, ostat će zauvijek dio hrvatske, ali prije svega dalmatinske kulturne baštine i mediteranskog ozračja kojeg je opjevao u brojnim pjesmama koje nam je ostavio u nasljeđe.

‘Piva klapa ispo volta’, ‘Dubrovačka jesen’, ‘A vitar puše’, ‘Laku noć Luigi, laku noć Bepina’, ‘Sutra će te ponit’, ‘Nokturno’, ‘Anđele moj’, ‘Nadalina’, ‘U prolazu’… samo je fragment Fiamengovog pjesničkog opusa kojim nas je svih zadužio, a posebno Omiš, epicentru klapskog svijeta, kojem je podario mnoštvo prekrasnih stihova koje ćemo zauvijek pamtiti.

Hvala ti Jakša!


Gosti večeri:
prof.dr. Joško Božanić
Ivo Pervan
Zbor OŠ Josip Pupačić, voditelj Vinko Didović
Učenica OŠ Josip Pupačić Manda Bogdanović, mentorica Ivana Juričević
Klapa Oneum
Uvodna riječ: dr.sc. Nansi Ivanišević, predsjednica Prokulture - Split.

NOVI PROJEKT PROKULTURE : KLUB PRIJATELJA KNJIGE

Hommage Jakši Fiamengu ujedno je predstavljao prvi od niza književnih susreta, koji će se održavati u Kući jezika i kulture pod nazivom KLUB PRIJATELJA KNJIGE a koje će voditi Esma Čečuk

NACIONALNI SKUP PROFESORA FRANCUSKOG JEZIKA

Galerija Onaion i Kuća jezika i kulture Omiš pridružili su se Noći muzeja 2017. godine izložbom fotografije „Pariz okom Ive Pervana“, nacionalnim skupom profesora francuskog jezika pod naslovom „Chanson, c'est la classe/ Šansona, to je zakon“ i nastupom Prijatelja šansone- Split.

Emilie Lehr

EMILIE LEHR

Voditeljica skupa Emilie Lehr, predstavnica TV5 Monde, najveće frankofonske tv mreže stigla je iz Pariza u Omiš na poziv Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Prokulture – Opservatorija kulturnih politika i grada Omiša.

IZLOŽBA

IZLOŽBA

Cilj je veličati pjesmu kao jedan od najpopularnijih vidova kulture, ali i kao najprivlačniji način učenja jezika. Znaju to i Omišani koji klapskom pjesmom okuplja najbolje sa svih kontinenata, jednako kao i Francuzi koji su kulturom i šansonom osvojili sva srca glazbenih sladokusaca. U popodnevnim satima dva sjajna glasa, Krsitina Nuić i Katarina Vučić uz glasovirsku pratnju maestra Jurice Karuza pridružit će se pjesmama Edith Piaf i Zaz.

EKIPA

EKIPA

Izložba je tijekom 27. i 28. siječnja kroz dan otvorena za sudionike skupa koji su stigli iz svih krajeva Hrvatske, a 28. od 19h do 23h. otvorena za javnost.
Adresa: Trg Stjepana Radića 5, Omiš

STRUČNI SKUP PROFESORA FRANCUSKOG JEZIKA

27. i 28.01.2017. godine u Kući jezika i kulture u Omišu se održao stručni skup profesora francuskog jezika na nacionalnoj razini, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i Udruge Prokultura - Opservatorij kulturnih politika Split. Skup je imao podršku Grada Omiša i njezinih obrazovnih i kulturnih institucija poput OŠ Josip Pupačić, Centra za kulturu Omiš itd. Na skup se odazvalo 23 profesora francuskog jezika koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske: Split, Zagreb, Bjelovar, Imotski, Zadar itd.


Voditeljica stručnog skupa Emilie Lehr, licencirana prestavnica TV5 Monde, međunarodne mreže frankofonije, održala je vrlo interesantnu obuku profesora francuskog jezika na temu: Chanson c'est la classe! / Šansona, to je zakon!". Ova tema se povezuje sa Večeri šansone 2017., koja čini sastavni dio Dana francuskog jezika i kulture. Cilj skupa je stvaranje veze između francuskog jezika, glazbe i pedagogije i pružanje prilike profesorima francuskog i učenicima izići iz razreda i obogatiti svoje odnose. Obuka je pomogla profesorima kako istražiti i iskoristiti sve resurse glazbe na jedan dinamičan i komunikativan način, kako bi potakli učenike na učenje ali i pripremili učenike za večer francuske šansone.


Obuka je omogućila polaznicima skupa da poboljšaju svoje vještine podučavanja francuskog kako bi:

 • uočili i odabrali resurse podučavanja francuskog kroz šansonu i glazbu;
 • iskoristli te resurse na dinamičan i zanimljiv način te ih uvrstili u svoju praksu podučavanja;
 • osmislili nastavni sat uz pomoć muzičkog video zapisa te obradili sve aspekte jezičnog razumijevanja i izražavanja;
 • osposobili svoje učenike (ili polaznike jezičnog tečaja / radionice) za sudjelovanje na Večeri šansone u lipnju 2017.;
 • iskoristili sve posebnosti usmenog obrađivanja pjesme i ujedno skrenuli pozornost na rad tijela i glasa i scenski nastup.


Na kraju prvog dana skupa, polaznici su imali čast i zadovoljstvo poslušati glazbenu poslasticu dvije vrsne šansonjerke: Kristine Nuić i Katarine Vučić, koje su uz klavirsku pratnju maestra Mihovila Karuze otpjevale stihove Edith Piaf i Zaz. Osim što su zapjevale, podijelile su svoje iskustvo pjevanja na francuskom jeziku, dobivanja stipendije za učenje francuskog jezika u Francuskoj, kao nagrade na Večeri francuske šansone te općenito svoj doživljaj francuskog jezika kroz glazbu i glazbenu interpretaciju.


Polaznici stručnog skupa su na kraju ova dva dana iskazali svoje zadovoljstvo i užitak za sudjelovanje na stručnom skupu, te na metodi i savjetime Emilie Lehr, koje će rado primijeniti prilikom podučavanja francuskog jezika.

PRIJAVE

Kuća jezika i kulture - Omiš

Uz sadržaje koji će vrednovati različite vidove baštine i umjetnosti Kuća jezika i kulture nastavit će izložbenu djelatnost Galerije Onaion.
Veselimo se vašem javljanju i uključenju!
Voditeljica Kuće jezika i kulture
Alenka Munitić

TOP