KUĆA JEZIKA I KULTURE U OMIŠU - Galerija Onaion

LIKOVNA RADIONICA

Grupe će biti formirane u skladu s vašim iskazanim interesom i našim mogućnostima.

RADIONICA FOTOGRAFIJE

Grupe će biti formirane u skladu s vašim iskazanim interesom i našim mogućnostima.

RADIONICA GLAZBENE INTERPRETACIJE

Grupe će biti formirane u skladu s vašim iskazanim interesom i našim mogućnostima - uz sudjelovanje učitelja interpretacije i eminentnih glazbenih izvođača.

RADIONICE UČENJA STRANIH JEZIKA

radionice učenja jezika za odrasle i djecu: francuskog, španjolskog, ruskog, talijanskog, njemačkog, engleskog, ali i hrvatskog.

GDJE SE NALAZIMO

GALERIJA ONAION

GALERIJA ONAION

Kuća jezika i kulture je jedan od projekata koji proizlazi iz Udruge Prokultura - opservatorij kulturnih politika, kojim Udruga širi svoje djelovanje na Omiš. Cilj projekta je istraživanje učinka kulture i obrazovanja u razvoju grada Omiša i općina u njegovu okruženju.

IZLOŽBENI PROSTOR

IZLOŽBENI PROSTOR

Projekt podrazumijeva radionice upoznavanja jezika i kulture uz popratne izložbe, koncerte i predavanja, te radionice strateškog planiranja i funkcioniranja kulturnih i obrazovnih politika.

RADIONICE

RADIONICE

Konkretnije, projekt podrazumijeva radionice učenja stranih jezika za djecu i odrasle, likovne radionice, glazbene radionice, radionice fotografije, postavljanje izložbi, organiziranje klasičnih i modernih koncerata, itd. Projekt se odnosi na sve generacije lokalne zajednice i šire te obuhvaća kulturni, turistički i obrazovni aspekt razvoja lokalne zajednice.

Zadovoljstvo nam je objaviti početak rada još jednog kulturnog središta u Omišu, Kuće jezika i kulture u prostoru Galerije Onaion, Trg Stjepana Radića 5!

Riječ je o projektu Prokulture - Opservatorija kulturnih politika, organizacije civilnog društva koja istražuje područja javnih politika, osobito kulture i obrazovanja u kontekstu lokalnog razvitka, djelujući od 1993. godine na području RH i inozemstvu. Uz ostvarenje brojnih projekta s hrvatskim i inozemnim partnerima, osobito francuskim, Prokultura ističe poznavanje jezika kao temelj kulture i identiteta, nužnu pretpostavku za samospoznaju te učenje o "drugome".

Zainteresiranim sugrađanima i gostima svih uzrasta bit će ponuđene raznovrsne radionice s ciljem širenja i stjecanja znanja, popularizacije kulture i podizanja razine kulture življenja u našem gradu, te vam tako nudimo mogućnost iskazivanja interesa za:

  • radionice učenja jezika za odrasle i djecu: francuskog, španjolskog, ruskog, talijanskog, njemačkog, engleskog, ali i hrvatskog - uz sudjelovanje učitelja interpretacije i eminentnih glazbenih izvođača odnosno drugih vidova umjetnosti i baštine (video, film, kazalište, tradicijska kultura, prirodna baština, fotografija, likovna umjetnost, gastronomija...)
  • Radionica fotografije
  • Radionica glazbene interpretacije
  • Likovna radionica

Grupe će biti formirane u skladu s vašim iskazanim interesom i našim mogućnostima.

NOVOSTI
NACIONALNI SKUP PROFESORA FRANCUSKOG JEZIKA

Galerija Onaion i Kuća jezika i kulture Omiš pridružili su se Noći muzeja 2017. godine izložbom fotografije „Pariz okom Ive Pervana“, nacionalnim skupom profesora francuskog jezika pod naslovom „Chanson, c'est la classe/ Šansona, to je zakon“ i nastupom Prijatelja šansone- Split.

Emilie Lehr

EMILIE LEHR

Voditeljica skupa Emilie Lehr, predstavnica TV5 Monde, najveće frankofonske tv mreže stigla je iz Pariza u Omiš na poziv Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Prokulture – Opservatorija kulturnih politika i grada Omiša.

IZLOŽBA

IZLOŽBA

Cilj je veličati pjesmu kao jedan od najpopularnijih vidova kulture, ali i kao najprivlačniji način učenja jezika. Znaju to i Omišani koji klapskom pjesmom okuplja najbolje sa svih kontinenata, jednako kao i Francuzi koji su kulturom i šansonom osvojili sva srca glazbenih sladokusaca. U popodnevnim satima dva sjajna glasa, Krsitina Nuić i Katarina Vučić uz glasovirsku pratnju maestra Jurice Karuza pridružit će se pjesmama Edith Piaf i Zaz.

EKIPA

EKIPA

Izložba je tijekom 27. i 28. siječnja kroz dan otvorena za sudionike skupa koji su stigli iz svih krajeva Hrvatske, a 28. od 19h do 23h. otvorena za javnost.
Adresa: Trg Stjepana Radića 5, Omiš

STRUČNI SKUP PROFESORA FRANCUSKOG JEZIKA

27. i 28.01.2017. godine u Kući jezika i kulture u Omišu se održao stručni skup profesora francuskog jezika na nacionalnoj razini, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj i Udruge Prokultura - Opservatorij kulturnih politika Split. Skup je imao podršku Grada Omiša i njezinih obrazovnih i kulturnih institucija poput OŠ Josip Pupačić, Centra za kulturu Omiš itd. Na skup se odazvalo 23 profesora francuskog jezika koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske: Split, Zagreb, Bjelovar, Imotski, Zadar itd.


Voditeljica stručnog skupa Emilie Lehr, licencirana prestavnica TV5 Monde, međunarodne mreže frankofonije, održala je vrlo interesantnu obuku profesora francuskog jezika na temu: Chanson c'est la classe! / Šansona, to je zakon!". Ova tema se povezuje sa Večeri šansone 2017., koja čini sastavni dio Dana francuskog jezika i kulture. Cilj skupa je stvaranje veze između francuskog jezika, glazbe i pedagogije i pružanje prilike profesorima francuskog i učenicima izići iz razreda i obogatiti svoje odnose. Obuka je pomogla profesorima kako istražiti i iskoristiti sve resurse glazbe na jedan dinamičan i komunikativan način, kako bi potakli učenike na učenje ali i pripremili učenike za večer francuske šansone.


Obuka je omogućila polaznicima skupa da poboljšaju svoje vještine podučavanja francuskog kako bi:

  • uočili i odabrali resurse podučavanja francuskog kroz šansonu i glazbu;
  • iskoristli te resurse na dinamičan i zanimljiv način te ih uvrstili u svoju praksu podučavanja;
  • osmislili nastavni sat uz pomoć muzičkog video zapisa te obradili sve aspekte jezičnog razumijevanja i izražavanja;
  • osposobili svoje učenike (ili polaznike jezičnog tečaja / radionice) za sudjelovanje na Večeri šansone u lipnju 2017.;
  • iskoristili sve posebnosti usmenog obrađivanja pjesme i ujedno skrenuli pozornost na rad tijela i glasa i scenski nastup.


Na kraju prvog dana skupa, polaznici su imali čast i zadovoljstvo poslušati glazbenu poslasticu dvije vrsne šansonjerke: Kristine Nuić i Katarine Vučić, koje su uz klavirsku pratnju maestra Mihovila Karuze otpjevale stihove Edith Piaf i Zaz. Osim što su zapjevale, podijelile su svoje iskustvo pjevanja na francuskom jeziku, dobivanja stipendije za učenje francuskog jezika u Francuskoj, kao nagrade na Večeri francuske šansone te općenito svoj doživljaj francuskog jezika kroz glazbu i glazbenu interpretaciju.


Polaznici stručnog skupa su na kraju ova dva dana iskazali svoje zadovoljstvo i užitak za sudjelovanje na stručnom skupu, te na metodi i savjetime Emilie Lehr, koje će rado primijeniti prilikom podučavanja francuskog jezika.

PRIJAVE

Kuća jezika i kulture - Omiš

Uz sadržaje koji će vrednovati različite vidove baštine i umjetnosti Kuća jezika i kulture nastavit će izložbenu djelatnost Galerije Onaion.
Veselimo se vašem javljanju i uključenju!
Voditeljica Kuće jezika i kulture
Alenka Munitić

TOP