Dvadeset godina „VEČERI FRANCUSKE ŠANSONE“
Tradicionalna međunarodna manifestacija

MEĐUNARODNA VEČER FRANCUSKE ŠANSONE

PRIJATELJI ŠANSONE

PRIJATELJI ŠANSONE

Tradicionalna, međunarodna manifestacija "Večer francuske šansone", koja se u Splitu održava od 1993. god u HNK Split, i danas je,dvadeset godina poslije, natjecanja mladih ili još nedovoljno afirmiranih, vrhunskih glazbenih talenata, onih koji uče francuski jezik.

MEĐUNARODNA MANIFESTACIJA

MEĐUNARODNA MANIFESTACIJA

Ovi glazbeni susreti ipak ne stavljaju u prvi plan natjecanje već želju za novim iskustvima i novim znanjima. Dani provedeni u Splitu, edukativno, kulturno i zabavno osmišljeni, ostaju zabilježeni kod svih naših gostiju kao nezaboravna sjećanja i uvijek nam se svi rado iznova vraćaju.

20 GODINA TRADICIJE

20 GODINA TRADICIJE

Ljubav prema lijepoj i dobroj glazbi zajednička je svima sudionicima. Okupljeni oko francuskog jezika, poznatih i zaboravljenih francuskih pjesama, hrvatskoj odnosno splitskoj publici, otkrivamo, mnogima dalek i nepoznat čaroban svijet specifičnog francuskog glazbenog izričaja.

PRIJATELJI ŠANSONE

Dvadeset godina „VEČERI FRANCUSKE ŠANSONE“

Tradicionalna međunarodna manifestacija

Svake godine iznova , Split postaje mjesto susreta Europe za najbolje predstavnike svojih zemalja (dosad više od 25 zemalja sudionica od kojih su brojne utemeljile svoja nacionalna natjecanja, čiji pobjednici odlaze u Split)), preko 300 sudionika, brojne vrijedne nagrade, među kojima : četrdesetak stipendija Francuskog veleposlanstva, velik broj turističkih boravaka na hrvatskoj obali u prestižnim hotelima, sudjelovanja na međunarodnim festivalima i dr.

Prva Večer francuske šansone održana je u Pinakoteci samostana Gospe od zdravlja, uz podršku Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, nastupom mladih talentiranih izvođača, uz uvježbavanje, aranžmane i pratnju maestra Jurica Karuze i potporu dvojice suradnika: dr Zlatka Ivaniševića i gosp. Joška Popovca

Bila je popraćena iznimnim interesom Splićana, dobrim dijelom starije dobi, koji su pokazali da se ne samo sjećaju šansone nego da je vole, pjevaju, znaju pa i pišu. A mladi koji su je tada možda prvi put čuli, pokazali su uz izniman glazbeni i jezični talent i oduševljenje otkrivenim.

Već od druge godine, zahvaljujući posebnoj podršci i razumijevanju tadašnjeg intendanta HNK, Rade Perkovića, splitski hram kulture širom otvara vrata manifestaciji i, kao svih kasnijih godina postaje premala da bi primila sve zainteresirane.

Razvija se kao "boule de neige": prate je brojna kulturna i pedagoška događanja (izložbe, koncerti klasične glazbe, ciklusi dokumentarnog i cjelovečernjeg filma, predavanja..) i sudjelovanja vrhunskih imena hrvatske i francuske šansonjerske scene, jer svaka godina, osim natjecanja mladih, još neafirmiranih pjevača, uključivala je goste Večeri, a imena su svakako impozantna: Vice Vukov (s jedinstvenim ciklusom stare francuske šansone), Tereza Kesovija, Ibrica Jusić, Arsen Dedić, Jasna Bilušić sa svojom Edith Piaf, Tedi Spalato, Nikica Lesić s izvanrednim francuskim autorima, ali i vrhunski strani izvođači : La Barronne, Claude Barthelemy, iz Francuske, Rossella Marcantoni i Fausto Bongelli iz Italije (sopranistica i pijanist s uglazbljenim Beaudelaire-om na repertoaru), Zbor liječnika Split, Zlatan Stipišić Gibonni s Bravo Bandom.

Svaki gost je ponudio jedan novi vid glazbene i jezične kulture.

U natjecateljskom dijelu, koji je 1997. g dobio i međunarodni karakter, kroz ovih deset godina na scenu HNK popelo se dvjestotinjak mladih talenata iz Hrvatske i dvadesetak europskih zemalja (od Španjolske i Nizozemske, Švedske do Bjeloruske, Ukrajine i Bugarske), koji su nakon te scene zakoračili u svijet profesionalnih glazbenika svoje i međunarodne scene. Neka od tih imena prepoznajemo kod nas : Tonći Kesić, Jelena Radan, Christiana Uichita, a Michal Kvijatovski, iz Poljske, postao je pobjednik francuske Super Story, jedan od najtraženijih izvođača šansone danas.

Nabrajanje bi moglo trajati u nedogled, imena koja bi se svakako morala pojaviti, jer su velika ima još puno više od onoga što će ova kratka retrospektiva spomenuti.

Ali, treba istaknuti da se o svakom detalju razmišljalo pomno i iz godine u godinu dograđivalo, a svaki detalj je bio pod nadzorom prvih imena pripadajućeg područja. Zato spomenimo Miju Adžića i Laticu Ivanišević, kad govorimo o scenografiji, Ivicu Bilića, Elzu Gančević, Ivicu Bošnjaka, Pavla Kolareva, Nenada Begu, Željka Hjasoka, Žaru Sirišćevića, Josipa Gerbusa, Ivicu Bošnjaka, Joška Koludrovića…..

Uz dugogodišnju voditeljicu Lindu Moro, pojavile su se i mlađe snage ali i legendarni Oliver Mlakar.

Brojni suradnici i stažisti pomogli su u realizaciji pojedinih manifestacija. Posebna zahvalnost za sve ove godine ide Jean Pierre Bouzigueu, Philippe Salordu, Jean Marc Berthonu, Eric Playoutu, Alain Schneideru, Caroline Personne ali i Dominique Etzol Dević, Michel Forissier, Sarah Gabillet, Julie Menneau, Adeline Planat, Marie- Lise Patier, Martini Tyrisevoj i drugima, te s hrvatske strane Svjetlani Stojanac, Ivani Damić, Latici Ivanišević, Aniti Šodan, Snježani Krželj, Tonću Jeličiću, Antoniji Kovačević, Sebastijanu Deviću, Sanji Barbir kao i brojnim drugim dragim suradnicima i prijateljima.
PRIJAVE

TOP